Καταλογος

Κορυφαιες πωλησεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Κουμεντάκης, Γιώργος

Κουμεντάκης, Γιώργος

(γ. Ρέθυμνο, 1959)

   Από τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες συνθέτες της νέας γενιάς. Η μουσική του γραφή χαρακτηρίζεται από ποικιλία μουσικών ιδιωμάτων και διαρκή αναζήτηση νέων κατευθύνσεων.

  Το 1985, ο GyörgyLigeti τον επιλέγει μεταξύ άλλων Ευρωπαίων συνθετών και του αναθέτει τη σύνθεση του Σύμμολπα 5 που παρουσιάζεται α...

Κουμεντάκης, Γιώργος

(γ. Ρέθυμνο, 1959)

   Από τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες συνθέτες της νέας γενιάς. Η μουσική του γραφή χαρακτηρίζεται από ποικιλία μουσικών ιδιωμάτων και διαρκή αναζήτηση νέων κατευθύνσεων.

  Το 1985, ο GyörgyLigeti τον επιλέγει μεταξύ άλλων Ευρωπαίων συνθετών και του αναθέτει τη σύνθεση του Σύμμολπα 5 που παρουσιάζεται από την European Community Youth Orchestra υπό τη διεύθυνση του James Judd στο Άζολο, στο Μπολτσάνο και στο Λουξεμβούργο. Την ίδια χρονιά (1985, European Year of Music – Έτος Μπαχ), συμμετέχει με το έργο Σύμμολπα 4 στην Biennale di Venezia μεταξύ των πιο αντιπροσωπευτικών συνθετών του 20ού αιώνα, με το Divertimento Ensemble και τον Sandro Gorli.

   Το 1987, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Ensemble InterContemporain και τον Arturo Tamayo στη Φρανκφούρτη με το έργο του Σύμμολπα 3. Την ίδια χρονιά, ο Mathias Bamert και η ECYO παρουσιάζουν τα Σύμμολπα 3 στην Frankfurt Feste. Το 1988, στο Hong Kong, στο πλαίσιο του World Music Days Festival, παρουσιάζεται το έργο του Σύμμολπα 4 με τον Ingo Metzmacher και το Hong Kong Ensemble. Το 1990, παρουσιάζεται στο Όσλο η όπερά του Έσσεται Ήμαρ από την Oslo Sinfonietta και τον Christian Eggen και, την ίδια χρονιά, το Xenakis Ensemble με τον Diego Masson παρουσιάζουν το Μικρό κοντσέρτο για πιάνο στην Ολλανδία, στο Nieuwe Muziek Middelburg Festival.

   Tο 1992, κέρδισε την υποτροφία Prix de Rome και την επόμενη χρονιά έμεινε ως resident composer στη Γαλλική Ακαδημία της Ρώμης (Villa Medici), όπου και παρουσιάστηκε το έργο του Έρως-Δαίμων με σολίστα τον κόντρα-τενόρο Άρη Χριστοφέλλη. Την ίδια χρονιά, ο πιανίστας Jay Gottlieb ερμήνευσε τα Σύμμολπα 1 στο φεστιβάλ Présences ΄92 στο Παρίσι, στο Tage für Neue Musik Zürich και στο Lecce Festival. Το 1992, συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Δ. Παπαϊωάννου και την Ομάδα Εδάφους (Φεγγάρια-Σαπφώ). To1994, τιμήθηκε με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης». Το 1995, στο Φεστιβάλ Άργους, παρουσιάζεται η όπερά του Έσσεται Ήμαρ σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίτη με την Oslo Sinfonietta και τον Stefan Sköld. Το 1998, παρουσιάζεται το έργο του Ταξίδι στη Νύχτα από την Orchestre des Jeunes de la Mediterranée και τον Henri Gallois στο Aix en Provence Festival.

   Την περίοδο 1998-2000, εργάστηκε ως composer in residence για την Clio Gould και το σύνολο BT Scottish Ensemble στο Λονδίνο, με την υποστήριξη του Michael Marks Charitable Trust. Το 2000, η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζει στο Λονδίνο (Hellenic Centre) το έργο του Μεσόγειος έρημος. Το 2002, η Έλενα Παπανδρέου παρουσιάζει την Μελωδία για κιθάρα στα φεστιβάλ: Ypres Guitar Festival (Βέλγιο), Luigi Legnani Festival, Dundee Guitar Festival και 11Festival Internazionale della Chitara città di Mottola 2002. Την ίδια χρονιά, το Nash Ensemble παρουσιάζει το Μικρό κοντσέρτο για πιάνο.

   Διετέλεσε μουσικός διευθυντής, συνθέτης και δημιουργός μουσικού σεναρίου των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Την ίδια χρονιά, στο Φεστιβάλ Présences στο Παρίσι, η Hae-Sun Kang παρουσίασε τη Μελωδία γραφομηχανής για βιολί. Το 2005, το Φεστιβάλ Αθηνών του αφιερώνει δύο συναυλίες στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου με την Καμεράτα, την χορωδία Accentus/Axe 21 Chamber Choir και την σοπράνο Έλενα Κελεσίδη, σε σκηνοθεσία Δ. Παπαϊωάννου. Το 2007, το έργο του Amor Fati παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από τον Μύρωνα Μιχαηλίδη και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Ν. Καζαντζάκη. Το 2007-2008, συμμετέχει στο Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα με την Beijing Symphony Orchestra και τον Tan Lihua.

   Το 2008, συνθέτει το έργο Point of No Return μετά από ανάθεση του Kronos Quartet. Το 2008 επίσης, η Ορχήστρα των Χρωμάτων με τον Μίλτο Λογιάδη παρουσιάζει το Amor Fati στη Μαδρίτη και, το 2009, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Την ίδια χρονιά, στο φεστιβάλ Milano Incontra La Grecia, παρουσιάζεται το έργο του Πέντε ακόμα βήματα μέχρι να κοιμηθείς από το Dissonart Ensemble και το Sentieri Selvaggi Ensemble.

   Το 2010, το έργο του Το ισοκράτημα ενός παιδιού παρουσιάστηκε από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τον Μύρωνα Μιχαηλίδη (ανάθεση ΜΜΘ, για τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του) και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσίασε στο ΜΜΑ το Amor Fati σε διεύθυνση Άλκη Μπαλτά. Την ίδια χρονιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζεται το Unknown Dialects με το Dissonart Ensemble, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και σκηνικά-κοστούμια Πέτρου Τουλούδη, ενώ το Nederlands Blazers Ensemble παρουσιάζει στο Άμστερνταμ το έργο του Μελωδία γραφομηχανής για σύνολο δωματίου.   

   Υπήρξε ο πρώτος καλεσμένος της σειράς «Εν λευκώ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2011, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 4 – Το ισοκράτημα ενός μεσήλικα, με σολίστ τον Γιώργο Λαζαρίδη και την Καμεράτα υπό την διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη. Την ίδια χρονιά, το Prism Quartet παρουσιάζει στην Νέα Υόρκη τη Μελωδία γραφομηχανής για κουαρτέτο σαξοφώνων. Το 2012, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του αφιερώνει τον κύκλο συναυλιών «Πορτρέτο συνθέτη» με σειρά παραστάσεων και συναυλιών. Έχει επίσης γράψει μουσική για 4 Τραγωδίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου (1981, 1984, 1989, 1996) με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο του Νότου.

   Tον Οκτώβριο του 2013,  παρουσιάστηκε η σύγχρονη όπερά του για παιδιά και ενήλικες Omiros-Orimos στο Munich Gastein, παραγωγή του opus21musikplus, από την Children's Choir of the Bavarian State Opera. Στις 15 Οκτωβρίου 2013, το Onassis Cultural Center NY παρουσίασε ένα αφιέρωμα στη μουσική του Κουμεντάκη στο Carnegie Hall, με τον πιανίστα Γιώργο Λαζαρίδη και το Prism Saxophone Quartet.

   Στo πλαίσιo του θεσμού του φιλοξενούμενου συνθέτη για το 2012-14, η Εθνική Λυρική Σκηνή του ανέθεσε να συνθέσει την όπερα Φόνισσα, βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η οποία παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 19 Νοεμβρίου 2014. Στις 10 Απριλίου 2014, το Ensemble Recherche παρουσίασε στο Konzerthaus Freiburg το Concertino για πιάνο και 7 όργανα.

   Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά μουσικά θέατρα, μεταξύ άλλων: Salle Olivier Messiaen, Théâtre de l’Archevêché, Teatro La Fenice, Alte Oper, Benesse Museum στη Ναόσιμα, Concertgebouw (Άμστερνταμ), PurcellRoom, WigmoreHall, CarnegieHall, Αίθουσα Συναυλιών της Απαγορευμένης Πόλης (Πεκίνο), Muziekgebouw aan't IJ (Άμστερνταμ), Auditorio Nacional de Música (Μαδρίτη), Clarice Smith Performing ArtsCenter (Μέριλαντ), Piccolo Teatro (Μιλάνο), Guarnerius Art Centre (Βελιγράδι), Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

   Μουσική του έχουν επίσης διευθύνει οι: Martin Brabbins, Gaetano Colajanni, Olivier Cuendet, Christopher Warren-Green, Paul Chiang, Henry Kucharzyk, Peter Wiegold, Igor Savrouk, Gunther Schuller, Νίκος Τσούχλος, Αλέξανδρος Μυράτ και Θόδωρος Αντωνίου.

   Η συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζεται από τη θέση του Υπεύθυνου Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού της Εναλλακτικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Περισσότερα

Κουμεντάκης, Γιώργος  Υπάρχουν 5 προϊόντα

Εμφάνιση 1 - 5 από 5 προϊόντα
Εμφάνιση 1 - 5 από 5 προϊόντα